Țuica – nicio sărbătoare fără ea

Știai că în Ardeal nu este nicio sărbătoare fătă țuică? Știai că aici țuica este reprezentativă pentru perioada sărbătorilor? Putem vorbi atât despre țuică, cât și despre pălincă sau pălincă piersici, însă esența, de serbători, este nimeni alta decât țuica.

Tu ai gustat țuică vreodată? Ești mai mult un adept al țuicii sau preferi pălinca, pălinca persici? Daca doresti un produs de calitate trebuie sa testezi produsele distileriei Ghitos.
Relevant este faptul că, imediat după distilare, țuica trebuie depozitată în vase speciale, care să o păstreze cât mai bine o perioadă lungă de timp. Pentru că nu poate fi consumată toată odată atât țuica, cât și pălinca sau pălinca Prahova, pălinca Bucureșți, țuica București, trebuie păstrată cu grijă.

Ardelenii au o tradiție. Și nu doar ei, ci toți aceea care se ocupă de producerea acesteia acasă sau în locurile special amenajate și dedicate producerii de țuică și pălincă. În astfel de cazuri, când vorbim despre producția de țuică sau pălincă proprie, multe persoane aleg să pună țuica la maturare o perioadă de minim șase luni, preponderent în butoaie.

Dar să fie acestea orice butoaie? Butoaiele în care aceasta se depozitează sunt puțin mai speciale, adică făcute din doage din lemn de salcâm, butoaie confecționate cu grijă de către maieștrii dogari din Țara Moților.

Ba mai mult decât atât, butoaiele pentru țuică diferă de butoaiele pentru vin, deoarece acestea sunt făcute dintr-un lemn mai special. Salcâmul, în general, și extractul de salcâm sunt elementele care au capacități uimitoare asupa țuicii, prevenind, în același timp, procesul de oxidare. Ni se comunică de către specialiștii în domeniu că extractul de salcâm are proprietăți de antioxidare, dar și tonifiere, prin procesele chimice transforând pălinca și țuica într-un produs fin, cu un gust deosebit.

Se spune despre țuică, de altfel, că aceasta a fost încă din timpul războiului și își va păstra renumele de bijuterie a casei în care se află. Ea a fost și este păstrată încă cu sfințenie de unii gospodari și este consumată în special în perioadă de sărbătoare. Dacă mai demult aceasta era consumată doar ocazional, acum se poate consuma oricând.

Esența? Nu există în Ardeal nicio sărbătoare fără țuică. Fie că vorbim despre Crăciun sau Paște, fie că vorbim despre diferite sărbători calendaristice cu privire la numele sfinților.

Țuica este folosită și dată spre consum mai ales apropiaților, invitaților sau musafirilor care vin. Mai mult decât atât, ea poate însoți cu lejeritate mâncărurile ardelenești tradiționale. Ba chiar este considerată ca fiind o băutură esențială la masă.

Țuică și pălincă, când vine vorba despre sărbători, măcar una să nu lipsească!